IMG 1975

Ahir, dilluns 13 de maig, el tiet de l’Èric, l’Oriol, director d’una biblioteca pública i amant dels animals, va venir a explicar-nos moltes curiositats sobre les aus del món. Vam convidar també als nens i nenes de primer.


Aquí teniu algunes de les curiositats que ens va explicar:

A Barcelona hi trobem xoriguers. A la muntanya de Montjuïc hi ha 20 parelles, també hi ha falcons pelegrins i s’encarreguen de controlar la plaga de coloms de la ciutat.
En moltes cultures es rendeix culte a les aus, és el cas del calau bicorne, de l’ibis sagrat o del bonic quetzal.


També ens va parlar i ens va mostrar fotografies d’alguns exemples d’aus molt curioses, com el bec de sabata que viu a les aigües pantanoses del cor d’Àfrica, el seu enorme bec permet empassar-se grans peixos, cries de cocodril i fins i tot petits mamífers; els indicadors de la mel, són ocells que guien als èssers humans i a altres mamífers a les colònies d’abelles; el marabú o l'escombraire de la sabana, un au carronyaire de la familia de les cigonyes o el teixidor de bec vermell, que fa nius en comunitat i la porta d’entrada dels seus nius miren cap avall per dificultar l’entrada dels depredadors.


Per una altra banda, ens va dir que les espècies que integren la família dels colibrís són les úniques de totes les aus que poden volar de costat i cap endarrere, destacant el colibrí abella, l’au més petita del planeta. Un altra au curiosa són els abatros viatgers que poden passar dies i dies volant sense aterrar ja que aprofiten els corrents aeris!.


També ens va parlar de l’au del paradís, del casuari, del fregata o pirata de la mar, el kiwi o el cucut comú.


A més a més, vam veure plomes de cadernera, d’estruç, de flamenc, de gaig, de paó blau i de perdiu vermella. I vam tocar un ou d’estruç!. Sabíeu que al desert africà, els boiximans fan servir els ous d'estruç com a dipòsits d’aigua?.


Per acabar, ens va parlar d’ocells en perill d’extinció como el guacamai de spix o el dodo, au desapareguda a causa de l’acció de l’èsser humà i de l’arribada en vaixell de depredadors des d’Europa (rates i porcs). Aquesta última història ens va impressionar molt.


Per últim, l’Oriol ens va recordar que nosaltres, els nens i nenes del present, tenim una tasca molt important a fer, ja que hem de lluitar per protegir i conservar el medi ambient i la seva biodiversitat (animals, plantes i paisatges que ens envolten).


Els nens i nenes de l’Escola Arc Iris vam aprendre moltes coses i estem molt agraïts i agraïdes per la visita.

Clickeu en aquest enllaç per veure les fotos.

Informació proporcionada per Josep Oriol Masclans.