Imprimeix

Els guetos aïllaven als jueus, separant-los de la població no jeuva així com de les altres comunitats jueves. Els nazis crearen més de 400 guetos. 

A la tardor de 1939 els nazis començaren a establir guetos a Polònia i mes tard a través d'Europa Oriental. La sortida del gueto estava prohibida.

Malgrat les pèssimes condicions de vida, les dificultats i el patiment, els habitants dels guetos no perderen l'impuls de la supervivència. Les expressions culturals, religioses i espirituals no s'interromperen, foren creats marcs educatius  per als nens i nenes i joves. En paral·lel es desenvolupà una resistència jueva organitzada, homes i dones participaren en la rebel·lió del gueto de Varsòvia i en els aixecaments dels guetos de Bialystolk i Czenstochowa, entre d'altres.

DSC00461.jpg. Gueto foto

 

 

 

La vida i la salvació de Jànale

 

Hem anat al taller de plàstica i la mestra de socials ens ha explicat la història de la Jànale, una nena jueva que tenia uns anys menys que nosaltres quan la portaren al gueto de Varsòvia juntament amb la seva família.

DSC00532.jpg. Llibre Janale

DSC00517.jpg Inici Hit Janale DSC00497.jpg. His Janale . Nina

DSC00523.jpg. Hist Janale. Januka DSC00486.jpg Jana pot sortir gueto

DSC00483.jpg. Contant historia

DSC00497.jpg. His Janale . Nina

Escoltant aquesta història he sentit tristesa per tot el que va patir la Jànale i la seva família i alegria en veure que es salva. He vist en aquesta història fortalesa mental, amor a la família i esperança.

La mestra ho ha explicat d'una manera molt viva, i ha aconseguit que pogués imaginar tot el que ella explicava. Fins i tot he sentit moltes emocions. Penso que l'objectiu de la mestra era transmetre a través de la història de la Jànale tot el que van patir els jueus durant l'Holocaust i transmetren's que mai es pot perdre l'esperança.

Crec que el que ens ha transmet més directament aquesta història és l'amor a la família i a la vida.