Israel té l'obligació  moral de reconèixer, honrar i respectar, en nom del poble jueu, a aquelles persones no jueves que ajudaren als jueus en el moment de major necessitat, malgrat el gran risc que comportava fer-ho. Les accions dels Justos serveixen d'exemple per les futures generacions. El seu exemple inculca la lliçó de que la vida és un valor suprem. Aquest és el significat del lema -pres del Talmut (en hebreu, "estudi" o "ensenyament", és un cos literari d'importància i autoritat màixima pel judaisme)- inscrit en la medalla dels Justos Entre les Nacions: 

"Aquell que salva una vida,

és com si hagués salvat el món sencer".

 

La història d'Irena Sendler

Irene Sendler

Va ser una de les integrants més actives del clandestí Consell d’Ajuda a Jueus a Polònia (Żegota). Des del començament de l’ocupació alemanya, Irena Sendler va ajudar als jueus. Una de les especialitats d’Irena Sendler era treure clandestinament del gueto als nens jueus i portar-los amb famílies no jueves de la zona de Varsòvia perquè tinguessin cura d’ells, les famílies rebien a canvi ajuda econòmica del Żegota.

L’octubre de 1943 fou arrestada per la Gestapo i la traslladaren a la presó de Pawiak, on fou brutalment torturada per extreure-li informació sobre les activitats que feia. Ella no va dir res i l’amenaçaren de matar-la. Els seus camarades de la resistència van subornar a un agent de la Gestapo i així va aconseguir ser alliberada el dia de la seva execució. Com oficialment estava morta, va haver d’ocultar-se durant el resta de l’ocupació. Malgrat tot, va continuar treballant clandestinament per a Żegota.

El 1965 fou honrada com a Justa de les Nacions

per Yad Vashem.

irena1.jpg Irrena Sendler amb supervivents

Conèixer aquesta història ens ha emocionat.  

Aquesta història ens ensenya que s'ha de lluitar per la vida. Has d'ajudar perquè no hi ha res com salvar una vida.

Ens ensenya que hi ha gent bona que s'arrisca per ajudar els altres posant en perill la pròpia vida.

Ens enseya que mai has de deixiar de lluitar pel que vols, fent el bé.

 

 

REFLEXIÓ FINAL D'AQUEST TREBALL

 

Conèixer el que va passar durant l'Holocaust a través de les veus dels nens i nenes que ho patiren em fa valorar tot el que tinc i també em fa sentir a prop d'aquests nois i noies que lluitaren per sobreviure a l'horror nazi.

Tot el meu respecte i estima cap a ells, els que perderen la vida i els supervivents de l'Holocaust.