Imprimeix

ENTREVISTA AL DAN JAMES


EL NOSTRE PROFESSOR DE CONVERSA EN ANGLÈS.

 

A la classe de conversa d’anglès amb el Dan, el nostre professor, vàrem parlar d’identitat i ell ens va explicar que la seva família venia d’Ucraïna, eren jueus que van anar a viure a Canadà, on ell va néixer.
Aquests dies estem llegint testimonis i històries d’infants jueus que van viure l’Holocaust i en saber que el Dan era jueu li hem volgut fer una entrevista.

Dan
1. Where were your parents from? And your grandparents?
2. Why did your family move to Canada?
3. At school, did you have any problems to be Jewish?
4. What’s the name of your village or town, in Canada?
5. Did you eat Kosher, in Canada? And in Barcelona?
6. Did you celebrate different festivities like Shabat or Januká, with your family when you were in Cananda? Which one was your favourite festivity?
7. What do you remember about Bar Misva?
8. Did your grandparents speak Yiddish?
9. Did any relatives of you suffer the Holocaust?
10. Why did you settle down in Barcelona?

El Dan ens ha explicat que els seus pares són de Canada. Els avis materns de Canada i besavis d’Irlanda i els avis paternes d’Ucraïna, de Zhitomar.
La família del seu pare va anar a viure a Canada per escapar-se dels “Progroms”, que va tenir lloc a Rússia i la família de la seva mare marxaren d’Irlanda per la plaga de la patata que hi va haver allà.

El Dan anava a l’escola Stittsville (Ottawa, Canadà), li feien buling per ser jueu, era l’únic jueu que hi havia en aquella escola. Es barallaven amb ell, molts cops simplement per ser jueu. Tenia dos amics a l’escola, un era indi i l’altre era un noi de color.

El Dan vivia juntament amb la seva família en una granja, en un poble que es diu Stittsville a la província de Ontario, ciutat Ottawa. Quan vivia al Canadà, a casa seva es menjava Kosher. Amb els seus pares, germans i família celebraven Shabat, Januka, Pesaj, ... La festa de Pesaj l’hi agradava molt, era espectacular, es reunien tota la família a casa de l’àvia, unes 30 persones.

Recorda de la Bar Misva, la lectura de la Torà, el pànic que sentia per haver de cantar, per bé que no va cantar, però el més important per ell és el que significa la Bar Misva, el pas de nen a adult (als 13 anys), significa que ja pots fer les Miztvots (preceptes, manaments), és el fet de fer el bé, sense esperar recompensa terrenal. El seu besavi parlava Yiddish i els seus avis també.

entrevista Dan

Alguns familiars del Dan patiren l’Holocaust, però no la família directa. La majoria de tiets del pare i cosins, van ser assassinats al camp d’extermini d’Auschwitz. Un d'ells es va salvar i portava el braç tatuat amb un número, li van fer els nazis al camp d’Auschwitz.

El Dan va arribar a Barcelona el 1991, va venir de vacances i va fer un curs per aprendre espanyol. És músic, va conèixer altres músics, va trobar feina, li va agradar molt Barcelona i s’ha quedat a viure aquí. La seva dona és catalana, ell parla català, té una filla de 3 anys i ara fa poc acaba de tenir un fill.