Imprimeix

Arrel d’algunes qüestions que van sorgir entre els alumnes, la classe de tercer vam decidir iniciar un petit projecte sobre el clima i el temps.

El projecte s'anomena Quin temps més boig!. Estem fent de dones i homens dels temps per uns dies i estem descobrint moltes coses sobre la meteorologia.

 IMG 0279

Sabíeu que la paraula meteorologia ve del grec? Meteoro significa “alt en el cel” i logia significa “coneixement o tractat. Els meterorolegs estudien la previsió del temps i aquesta previsió és molt útil per alguns oficis com els mariners, els bombers, els pilots o els pagesos. A banda també necessitem saber la previsió per saber quina roba hem de treure de l’armari!.

Per una altra banda no és el mateix el temps que podem contar en anys, mesos, dies, hores, segons..que el temps atmosfèric, que és tot allò que passa a l’atmosfera.

El temps que fa, depen en gran mesura del sol què ens arriba ja que és ell el que fa que ens arribi el vent de diferents maneres o de que les temperatures baixin o pugin, i un dels principals causants del canvi de les estacions.

A l’aula, vam aprofitar una tarda per escoltar un conte que parlava sobre la tramuntana. Conta la llegenda què ningú ha vist la boca que bufa el vent de tramuntana. La boca del vent de tramuntana viu amagada en una cova allà pel Nord i aquella cova la cuiden un vell i una velleta. L’única manera de veure la boca és entrant amb una espelma sense què aquesta s’apagui, els nens i nenes de tercer volen entrar amb una llanterna, però això ja és un altra història…

 

IMG 0284

 

A més a més, hem conegut de primera mà els instruments i eïnes que fan servir els metereolegs per estudiar el temps. Els hem trobat a la caseta de meteorologia de l’escola!.

Així ja sabem qué és i per a qué es fa servir un anenòmetre, un baròmetre, un penell, un termòmetre, un pluviòmetre i un higròmetre!.

El Fèlix ens va portar un dia la previsió d’aquella setmana impressa i vam aconseguir interpretar la llegenda de símbols d’una setmana sencera a Barcelona!. I el Pau, que havia estat a Escòcia, ens va portar un resum del temps i van veure que diferent és el clima d'allà.

 

 IMG 0298

Encara ens queda una mica de feina per fer i de tot això us seguirem informant al proper programa de ràdio que es farà a l'escola el 14 de desembre on l'Axel i la Greta us parlaran de tot això i molt més. Esperem que ho gaudiu tant com nosaltres!.

Per veure més fotos clickeu aquí!.

 

Us deixem uns refranys sobre el temps:

Cada gota de pluja fa el seu fang.

Cada gota que plou té on caure.

Cel a borreguets, aigua a canterets.

 

Cel rogent, pluja o vent.

Cel roig al matí, pluja en cami.

De la flor de gener, ningú no omple el graner.

Al gener, tanca la porta i encén el braser.

A l’hivern boirina i neu per veïna.

A la tardor, ni fred, ni calor.

Any plujós, pagès joiós.

Mai plou de tan bona gana, quan ho fa de tramuntana.

I per últim....

Cel de panxa de burra, pluja segura.

El fred i el gel no es queden al cel.

(1 de desembre de 2017)

 

panxa de burra