festes escolarsLes vivències de les festes a l’escola són com els colors de l’Arc Iris, són plenes de llum, color, vida i màgia... , unes les vivim lligades a la natura i al temps i altres estan lligades a la nostra cultura i tradició. Ens recorden la nostra identitat com a Poble, han seguit i segueixen sovint el ritme de les estacions, el ritme de la natura i dels seus cicles.

Celebrem a l’escola la festa de la Catanyada, Santa Cecilia, patrona dels músics, Nadal, Carnaval, Sant Jordi, jornada esportiva i el comiat dels alumnes de 6è. Cada dos anys celebrem la feta de Sant Ponç i la Jornada de Jardineria i cada cinc anys l’aniversari de l’escola.

Les festes ens connecten amb el passat, ens situen en el present i permeten projectar-nos al futur. El ritme festiu equilibra l’activitat escolar al llarg de l’any. L'escola ofereix l'oportunitat de gaudir les festes com un punt de trobada i de participació de tota la comunitat educativa.

Reviure les festes, que tenen el seu origen en un moment anterior a l’actual, ens dona elements perquè els nois i les noies coneguin els costums, les tradicions i les festes de la societat on vivim. Conèixer les tradicions ajuda a conèixer el nostre Poble, i conèixer-lo significa comprendre’l, respectar-lo i estimar-lo.

La dimensió màgica de la festa permet que els infants desenvolupin la seva creativitat i visquin el seu sentit en la nostra comunitat escolar. Cada una té una especificitat i un enfocament particular. És el calendari festiu anual que dóna un equilibri al cicle de les festes.

Totes les festes que celebrem tenen per si mateixes un atractiu natural i alhora són una font d’aprenentatge i desenvolupament personal, valors, actituds, convivència, treball en equip, tradició i cultura, i són font de creació i d’imaginació. Ens permeten treballar els diferents llenguatges, fer contes, refranys, dites, narracions, etc., treballar els sentits, la psicomotricitat i desenvolupar les habilitats plàstiques i musicals creatives, etc.

Les vivències que tenim de les festes a l’escola són intenses, els bells moments que hem compartit junts, els recordem. Els alumnes de diferents generacions, avui joves o homes i dones adults, coincideixen en que les festes que van viure a l’escola van marcar un fort sentiment de pertinença, tenen molts bons records de les vivències compartides a l’escola, i també en tenen de totes les activitats que realitzaren al llarg dels anys, colònies, visites a
museus, concerts, monogràfics, jornades esportives, les celebracions dels aniversaris de l’escola, és a dir tot allò que forma part de la convivència i de la vida mateixa. Així doncs les festes, les activitats culturals i de convivència, l’esport, la poesia, l’art i la música han omplert i omplen de vida els nostres cors, han sigut i són un component més de la vida social a la nostra escola, l’escola dels colors de l’Arc Iris, l’escola de l’alegria, de l’optimisme i del bon humor.

Les fetes obertes a les famílies són: la Castanyada sols a educació Infantil, Nadal, Carnaval, Sant Jordi, Sant Ponç i l’aniversari de l’escola.

A l’escola tenim una comissió de festes formada per mestres dels diferents cicles, que proposa o recull propostes de cicles i etapa i del Consell d’Alumnes. Prepara cada festa, l’organitza i s’encarrega de que tot surti bé, amb la implicació de l’equip directiu i l’ajut de tots els mestres
de l’escola i dels alumnes.

Les festes que celebrem

La Castanyada

El dia de la festa ja de bon matí sentim la flaire de les branques de fusta que comencen a cremar-se i preparar-se per la torrada de les castanyes al costat del jardí de les ombres, cantem cançons de tardor i representem el conte de la castanyera que escoltem tots i que fa que petits i grans quedem embadalits, les coques i els panellets i les castanyes calentones són a punt per menjar i ja podem collir les magranes i els caquis que tenim a l’escola. A la tarda cada cicle prepara les seves activitats i mengem panellets o coques i castanyes.

Santa Cecília

El 21 de novembre celebrem Santa Cecília, és un dia ple de música! Tota l’escola s’omple de músics, sons i colors. Gaudim dels concerts preparats pels alumnes de l’escola o per músics que venen de fora i que ens proporcionen l’oportunitat d’estar en contacte directe i proper amb ells i amb els seus instruments. La música sempre ha estat lligada a l’escola Arc Iris, des del principi, quan l’escola es deia “26 de Enero” i el seu director Enric Gibert era el mestre de música, llavors ja per Santa Cecilia es feien concerts a l’escola.

Nadal

Els darrers dies del primer trimestre celebrem el Nadal. Alumnes i mestra de plàstica preparen el projecte de Nadal que cada any és diferent. El caliu de Nadal omple tota l’escola. Es realitzen creacions plàstiques, es preparen les cançons i els poemes de Nadal, es va buscar el tió al bosquet de l’escola, el

tapem amb una manta i li donem menjar i el dia de la festa fem cagar al tió a la vora de la llar de foc, que ens escalfa el cos, mentre les cançons i les rondalles ens escalfen el cor. Fem dos petits concerts de nadales o altres cançons d’hivern i de països diversos, un per els mes petits i l’altre per els més gran, on hi assisteixen les famílies.

Carnaval

carnaval

És una festa on la màgia i la creativitat apareixen en les disfresses, el carnestoltes i el pregó. A l’àrea de plàstica, els alumnes grans de l’escola construeixen el Rei Carnestoltes. El pregó, que cada any esperem amb delit, el preparen els nens de tota l’escola. Sempre es fa al voltant d’un tema i l’escriu una mestra de parvulari, experta en pregons. Amb la seva lectura s’obre la festa i les danses. Al matí fem la rua pels carrers del barri, acompanyats del gegant Martí, els caps grossos, les gralles i els timbals que fan sonar els nens de CM i CS, dirigits per la mestra de música, i a la tornada ballem plegats al pati de parvulari de l’escola. A la tarda es fa el judici del carnestoltes, motiu de controvèrsia final, ja que mai sabem si el cremarem o no. I així acabem, petits i grans, junts amb el gegant Martí, ballant sense parar.

 

 

Sant Jordi

Quan arriba la primavera, comencen a florir els nostres jardins, les primeres roses comencen a obrir-se, el sol brilla més intensament i els ocells canten ja de bon matí, s’acosta la festa de Sant Jordi. L’escola s’omple de colors, aromes, llibres, activitats de prosa, poesia i teatre. La biblioteca és plena de nous llibres per remenar, i ens convida a entrar per veure les darreres adquisicions. Durant la setmana ens visita un escriptor o il·lustrador, ens mostra la seva feina i gaudim amb ell de la seva obra. A la tarda la comissió de Sant Jordi de l’AMPA organitza tallers pels infants i venda de llibres reciclats i roses, amb la col·laboració dels alumnes de 6è. La tradició i la literatura omplen de llibres i flors les parades de l’escola i no falta la representació
de la llegenda de Sant Jordi i el drac. Tampoc i falta la música, el gegant Martí i les nostres cançons tradicionals catalanes. És una festa d’identitat del nostre Poble.

Jornada esportiva

La mestra d’educació física juntament amb la comissió que s’encarrega de la festa fa la proposta del tema de la jornada, les activitats i el lloc on es farà, amb la participació del Consell d’Alumnes. La convivència entre els nens de diferents edats i l’esperit esportiu saludable regnen durant la jornada.

Sant Ponç

Per Sant Ponç fruïm de les olors, dels sabors, dels colors, dels fruits, de les verdures, de les melmelades, dels sucs, dels pastissos, de les herbes aromàtiques, i de tant i tantes coses més, que al llarg de l’any anem treballant i preparant a les hores de jardineria i hort. És una festa que vivim plenament cada dos anys. La fira amb les parades de totes les classes i la dels pares i mares, ben guarnides, omplen d’aromes els diferents racons de l’escola.

Aniversari de l’escola

Al llarg dels anys tots nosaltres, alumnes, mestres i tota la comunitat educativa juntament amb els exalumnes de l’Arc Iris gaudim de la festa de l’aniversari de l’escola. La direcció, juntament amb la comissió, organitza la festa amb la participació de tota l’escola. La celebrem cada cinc anys, d’aquesta manera tots els alumnes al llarg de l’escolaritat poden viure al menys un cop aquesta experiència especial.

Comiat dels alumnes de 6è i festa de fi de curs

El darrer dia de curs és el dia del Comiat dels alumnes de 6è. Els nens i nenes de l'escola preparen un petit record pels grans de l'escola i els alumnes de 6è preparen textos o fan una representació on expressen sentiments i pensaments del seu pas per l’Arc Iris durant els anys que hem estat junts. També ens deliten amb un ball que han preparat per a tots nosaltres.

La festa de fi de curs és l’explosió de l’alegria, de la llum i l’aigua, Després d’acomiadar-nos dels nois i noies de 6è que deixen ja l’escola i, per no estar entristits, una bona ruixada d’aigua i un petit bany de sol a les terrasses de l’escola, ens recorda que acabem el curs escolar i que arriba l’estiu!. Finalment ens acomiadem tots, infants, mestres i famílies, cantant la cançó “L’hora dels adéus”.